Mari sama-sama kita sebut syahadah

Khamis, Julai 25, 2013

PRK K BESUT; PAS KALAH LAGI. WAJIB TAHU KENAPA.

PAS kalah lagi.

Kalah lebih teruk dari PRU13.

Dulu majoriti 2,434 manusia. Sekarang majoriti kalahnya adalah 2,592 manusia.

Kenapa kalah?

Sebab orang tidak undi PAS.

Kenapa tidak undi PAS?

Ya, inilah persoalan yang perlu dijawab oleh PAS. Kenapa orang tidak mengundi PAS.

Mula-mula saya nak kabor, PRK Kuala Besut, PAS kalah semua UPU. Dulu menang 3 dari 8 UPU. Sekarang kalah semua.

Kenapa?

Kenapa PAS kalah semua UPU? Adakah kerana rasuah duit dan projek sehingga bernilai lebih RM400juta menyebabkan PAS kalah? Adakah kerana orang luar Kuala Besut tidak balik mengundi?

Kedua-duanya memang betul. Dan memang perkara itu menyebabkan PAS kalah.

Tetapi, adakah kerana itu sahaja PAS kalah?

Jika betul, maknanya, setiap kali PRK, jangan haraplah PAS hendak menang PRK akan datang.

Namun, ada satu perkara yang menyebabkan manusia tidak mahu mengundi PAS. Ada satu perkara, yang rasanya semua kepimpinan tahu, tetapi buat-buat tidak tahu.

Satu perkara yang UTAMA menyebabkan manusia tidak mahu mengundi PAS adalah kerana, manusia itu TIDAK DAPAT MAKLUMAT.

Ya!

Manusia yang tidak mempunyai matlumat tentang PAS. Tentang apakah perjuangan PAS. Tentang apakah yang PAS boleh berikan kepada manusia. Bagaimana mereka hendak mengundi PAS.

Hendak tahu kenapa ramai manusia mengundi bn dalam PRK ini?

Sebab ramai manusia dapat maklumat tentang bn. Ramai juga manusia yang dapat maklumat tentang PAS yang difitnah negatifkan.

Mana datangnya maklumat itu?

Datangnya dari TV. Datangnya dari radio. Datangnya dari surat khabar tiap-tiap hari.

BUKAN datang dari internet. Bukan datang dari TV internet. Bukan datang dari radio internet.

Manusia yang perlu PAS berhadapan untuk mengundi mereka adalah manusia yang tiada internet. Majoriti kerusi yang PAS tanding, adalah tempat manusia yang tidak tahu menahu menggunakan internet.

Maka oleh itu, apakah yang perlu dilakukan oleh PAS untuk memberi maklumat kepada manusia yang sepatutnya mengundi PAS?

Memperbanyakkan TVPAS sehingga ada lebih dari 3 channel? Memperkayakan kelajuan TV PAS yang selalu tersangkut-sangkut untuk melihat siaran langsung? Tapi, bukankah manusia yang sepatutnya diberi maklumat tentang PAS itu tiada internet? Maka buat apa buang masa dengan TV internet? Buat apa buang masa dengan radio internet? Siapa yang dengar? Siapa yang tonton? Atau hanya syok sendiri?

HAMAS di Palestin ada radionya sendiri. Ikhwan di Mesir ada radio, akhbar dan TVnya sendiri. Kita kata dalam konteks Mubarak dan sekarang, semua radio, akhbar, dan TV dari Ikhwan adalah haram oleh kerajaan mereka.

Jadi, kenapa PAS lokek sangat hendak berjihad dalam perjuangan memiliki radionya sendiri? Mengapa tidak bertungkus lumus untuk membuat TV mereka sendiri. PKM komunis pun dahulu ada siaran radio haram mereka. Kenapa PAS tidak mahu berkecimpung dalam perkara ini.


Saya tidak suruh PAS minta lesen radio. Tidak suruh PAS memohon lesen siaran TV. Tetapi, saya menyuruh PAS melaksanakan tanggungjawab fisabilillahnya dengan mewujudkan TV dan radio walau tiada lesen. Wujudnya TV dan radio, yang boleh diakses oleh seluruh manusia yang dikehendaki mengundi PAS. PAS hanya boleh menang dengan memberi maklumat kepada semua manusia yang perlu diberi undi.

Jangan pula nanti, ada orang sebut, "bahaya buat TV dan radio tanpa lesen, nanti PAS boleh diharamkan". Saya akan jawab. Apanya bodoh statement tu. Jika nak buat kerja yang tak berlesen, janganlah kaitkan benda itu dengan mana-mana badan berkepentingan pada stesen radio atau TV itu. Dah buat kerja 'underground'. Fikir pun dalam konteks 'underground' laa!!!

2 ulasan:

TheSniper berkata...

setuju sangat!

Tanpa Nama berkata...

sebab PAS sekarang dah jauh menyimpang..maaf dari hamba..